Annemi er vokset op med socialt engagement

I Annemis familie har det altid været helt naturligt at drage omsorg for andre. Det var helt naturligt for hendes forældre at betænke socialt udsatte børn, da de døde.

Omsorg og støtte til socialt udsatte

Annemi er vokset op med, at man tager sig af mennesker, der har det svært. Det har også været en tradition i familien at støtte velgørende organisationer i større eller mindre grad. Da hendes forældre lå på deres yderste, udtalte de derfor begge et ønske om at støtte en organisation.

Velgørenhed i stedet for blomster

Da Annemis far døde, ønskede han ikke at modtage blomster til begravelsen. Han synes, at det med blomster var ligegyldigt, for han fik jo ingen glæde af dem. I stedet ville han hellere have, at pengene skulle bruges til velgørenhed.

”Man skal have blomster, når man er levende. Når man dør, er det bedre at pengene går til velgørenhed.”
Annemis far

Den vigtige samtale

Der kan være en frygt for at tale om døden, og nogle får derfor aldrig talt om de efterladtes ønsker. Det er både synd for den, der går bort og for de efterladte. Annemi mener, at det er vigtigt at turde tage den snak. – Det er så vigtigt at få talt om, så det ikke kommer bag på de pårørende. Det giver ro i sjælen.

Da Annemis mor blev alvorligt syg tre år efter faderens død, fik de da også taget de vigtige samtaler. Moderen var kun klar i hovedet periodevis, og i en klar periode fik de talt det hele igennem. Både om salmer, begravelsen og også, at hun gerne ville betænke en organisation. – Det kan være svært at tale om døden, men man dør altså ikke af at snakke om den.”

Besværligt uden testamente

Det kan være konfliktfuldt blandt de efterladte, når der ikke er skrevet testamente. Det var det heldigvis ikke i Annemis tilfælde. – Det var op til mig og mine to brødre at føre min mors ønske ud i livet. Heldigvis var vi enige om at efterkomme hendes ønske. Men det tog sin tid uden et testamente.

En hånd til socialt udsatte børn

En god ting ved at betænke velgørende organisationer er, at man er med til at gøre en forskel for nogle, som måske ellers ikke havde fået de oplevelser. Børn har altid fyldt meget i Annemis mors liv og begge forældre havde et stort socialt engagement. Derfor var det vigtigt, at det var børn, der skulle tiltænkes. – Det var dejligt at kunne opfylde min mors sidste ønske. Det føles livsbekræftende.”

En ekstra gave

Annemi er stolt over, at hendes forældre tænkte på andre end dem selv. De er tre søskende, og ingen af dem mangler noget i livet. – At give videre til en velgørende organisation bliver en ekstra gave vi giver til hende, og det omdømme hun får efterfølgende. Jeg er stolt over, at min mor tog stilling til, at hun gerne ville hjælpe andre.”

Annemis planer for testamente

Annemi er vokset op med stærke værdier omkring socialt engagement og omsorg for andre. Det er en del af det liv, hun lever i dag. Omsorgen har hun taget med sig og derfor overvejer hun også selv at få skrevet testamente. – Endnu har jeg dog ikke fundet det formål, jeg gerne vil støtte. Jeg har heller ikke helt taget stilling til hvordan. Jeg tror på, at det gode man giver kommer godt tilbage.

"Det kan være svært at tale om døden, men man dør altså ikke af at snakke om den."
Annemi

Se flere historier og overvejelser om testamente

Morten Theiele
For Morten betyder det meget at gøre en forskel for andre
Yrsa Mortensen
Yrsa lever i nuet, men tænker også på eftertiden
Tina Jensen
For Tina giver det ro at have taget stilling
Lisbet Okkels
For Lisbet handler det om håb
Viggo Kaspersen
For Viggo handler det om næstekærlighed
Ulf har givet en testamentegave
For Ulf er livet en gave, der skal gives videre
Hvor meget ved du om de danske arveregler?

Ta’ Arvetesten og bliv klogere på arvereglerne, og hvad du skal være opmærksom på.

Hvor meget ved du om de danske arveregler?