Hvordan kan jeg støtte velgørenhed i mit testamente?

I Danmark er vi rigtig gode til at yde bidrag til velgørende organisationer, og flere og flere har intentioner om at skrive en god sag ind i deres testamente.

Kan jeg støtte et eller flere velgørende formål samtidig med, at jeg støtter min familie?

Ja, du kan sagtens støtte et eller flere velgørende formål samtidig med, at du støtter din familie. I nogle tilfælde kan du endda både støtte velgørende organisationer og opnå, at din familie får lidt mere.

Så længe du ikke overskrider tvangsarven til dine børn eller ægtefælle (som er 25%), kan du frit bestemme over 75% af din arv, forudsat at du ikke sidder i uskiftet bo eller har oprettet et testamente, hvor der er begrænsninger i, hvor meget du kan bestemme over.

Hvis du gerne først og fremmest vil betænke din familie, men gerne vil give et beløb til en eller flere organisationer, som betyder noget for dig, kan du f.eks. bestemme, at organisationerne skal have et bestemt beløb – f.eks. 10.000 kr. eller, at en eller flere af organisationerne skal have en procentdel af det du efterlader dig.

I nogle tilfælde er det muligt at give et beløb til en eller flere velgørende organisationer, og samtidig efterlade lidt ekstra til sin familie.

Det gør man ved at indsætte en bestemmelse om, at familien skal arve 70% og organisationen skal arve 30%, og at organisationen til gengæld skal betale bo- og tillægsboafgifter for familien.

Se regneeksempel.

Eksempel 1
Du indsætter din niece til at arve alt efter dig.
Din formue er 1 mio.
Din niece arver 1 mio.
Af dette beløb skal din niece betale 327.760 kr. i afgift (2021-tal)
Din niece får derfor udbetalt 672.240 kr. i arv.

Eksempel 2
Du indsætter din niece til at arve 70%, og en eller flere velgørende organisationer til at arve 30% mod at betale bo- og tillægsboafgifter.
Din formue er 1 mio.
Din niece arver 700.000 kr.
Organisationerne arver 300.000 kr. men skal betale afgift for din niece.
Afgiften udgør nu 219.010 kr. (2021-tal)
Organisationerne får derfor udbetalt 80.990 kr.

Eksemplerne ovenfor illustrerer, hvordan arvingerne arver ca. 30.000 kr. mere ved at lade en velgørende organisation arve 30%, og betale bo- og tillægsboafgiften. Den velgørende organisation arver omkring 80.000 kr.

Kan jeg bestemme, hvad en organisation bruger mine penge til?

Mange af de velgørende organisationer, som er tilknyttet Det Gode Testamente, vil gerne bruge de penge, de arver, til lige præcis det, du brænder for at støtte. Ring til den eller de organisationer, du gerne vil støtte, og hør nærmere om, hvordan du kan gøre.